Menu

Tramvaje do Bydgoszcze dodá PESA

PESA Swing v Bydgoszczi. (foto: PESA)
PESA Swing v Bydgoszczi. (foto: PESA)
Stáhnout PDF
Nezařazené
27. 03. 2017 12:10
Redakce
1 minuta čtení

Polská společnost PESA z města Bydgoszcz dodá nové tramvaje dopravci do města, v němž sídlí. Celkem by mělo město odebrat 18 nových tramvají dvou délkových provedení, a to za částku 141 mil. zlotých (cca 874 mil. Kč). Smlouva mezi dopravcem a výrobcem byla podepsána dne 23. 3. 2017.

PESA Swing v Bydgoszczi. (foto: PESA)

Výběrové řízení na celkem 15 tramvají délky cca 30 m a 3 vozů délky cca 19 m bylo vypsáno na podzim roku 2016. Cena měla váhu 60 %, zbylých 40 % bylo přerozděleno mezi různá technická kritéria. S ohledem na podmínky tendru se přitom všeobecně očekávalo, že je bude moci splnit zřejmě jen jeden uchazeč. To se potvrdilo v listopadu 2016, kdy vyšlo najevo, že nabídku do tendru podal jediný zájemce – místní firma PESA. O tendr se sice měl zajímat ještě Solaris (resp. tandem Solaris/Stadler), ten ale platnou nabídku do soutěže nakonec nepodal. S vyhodnocením soutěže, která byla mnohými vnímána jen jako nutná formalita, se přesto poměrně dlouho otálelo.

Oficiálně dopravce (Zarząd Dróg Miejskich i Komunikacji Publicznej w Bydgoszczy) oznámil záměr podepsat smlouvu až 16. 3. 2017. O několik dní později – 23. 3. 2017 – k podpisu skutečně došlo. Podle očekávání nabídla PESA vozidla z rodiny Swing, která jsou prakticky identická s těmi, které už do Bydgoszcze dodala v minulosti pro provoz na nové tramvajové trati do části Fordon.

Extrémně krátké (a fakticky nesplnitelné pro další uchazeče) byly také termíny dodání nových vozidel. První tři kusy (kratšího délkového provedení) mají být předány již do konce října 2017, tedy za pouhé čtyři měsíce od podpisu smlouvy. Dodávka 8 tramvají délky 30 m by poté měla proběhnout nejpozději do 29. 6. 2018 (teoreticky je ale možné dodat první z vozů již v termínu od 7. 5. 2017), třetí část zakázky pak počítá s dodáním chybějících sedmi 30m úzkorozchodných vozů mezi 1. 8. až 30. 9. 2018. 

Kromě nákupu nových tramvají hodlá Bydgoszcz v následujících letech investovat také další prostředky do infrastruktury a modernizovat stávající síť tramvají. Investice se nevyhnou ani autobusové dopravě, která by se měla dočkat nových vyhrazených pruhů. 

Podobné články