Menu

Číňané budou vyrábět elektrobusy i ve Francii

Elektrobusy BYD Coach. (foto: BYD)
Elektrobusy BYD Coach. (foto: BYD)
Stáhnout PDF
Nezařazené
26. 03. 2017 06:58
Redakce
1 minuta čtení

Na podzim 2016 oznámila čínská společnost BYD, která je momentálně největším producentem elektrobusů na světě, že postaví svou první evropskou továrnu v Maďarsku. Dne 23. 3. 2017 pak bylo na tiskové konferenci za účasti šéfů BYD a zástupců politické reprezentace ve francouzském městě Beauvais oznámeno, že firma hodlá investovat také 10 mil. € do vybudování nové továrny v nedalekém městě Allonne, které leží 90 km severně od Paříže a v němž žije okolo 1 500 obyvatel.

Elektrobusy BYD Coach. (foto: BYD)

Ve Francii by měla vzniknout nová výrobní hala o velikosti cca 32 tisíc m2 (celý areál by pak měl zabírat plochu cca 80 tisíc m2), v níž se předpokládá výroba až 200 elektrobusů ročně. Konkrétně by se mělo v první fázi jednat o městské autobusy v jednopodlažním provedení, ale také o kompletaci zájezdových elektrobusů. Práci by mělo v továrně nalézt okolo 100 lidí. Očekává se, že výroba prvních elektrobusů ve Francii začne již v první polovině roku 2018.

Kromě výrobní linky by měla být součástí areálu také budova, v níž budou ukryty náhradní díly pro vozidla a z níž se bude řídit záruční a pozáruční servis a případné opravy vozidel. V delším horizontu není vyloučeno, že se areál rozroste ještě o testovací centrum pro baterie. Isbrand Ho, ředitel BYD Europe k plánovanému zahájení výroby ve Francii mj. uvedl: „Vybrali jsme si Francii, protože se jedná o největší evropský trh s autobusy.“

Firma BYD v nedávné minulosti uspěla v několika tendrech na dodávky vozidel pro dopravce v okolí Paříže. Velmi úspěšná je díky spolupráci s britskou firmou ADL také ve Velké Británii. U nás se snažila v minulosti zaujmout během zkoušek svých vozů BYD K9 v Ostravě a Třinci.

Podobné články