Menu

Scania zahájí ostré zkoušky svých elektrobusů

Scania představila svůj elektrobus poněkud nezvykle. Tiskovou zprávou o tom, že zahájí ostré zkoušky trojice těchto vozidel, jež mají být postavena na platformě modelu Scania Citywide LF. (foto: Scania)
Scania představila svůj elektrobus poněkud nezvykle. Tiskovou zprávou o tom, že zahájí ostré zkoušky trojice těchto vozidel, jež mají být postavena na platformě modelu Scania Citywide LF. (foto: Scania)
Stáhnout PDF
Nezařazené
20. 02. 2017 09:34
Redakce
1 minuta čtení

Společnost Scania oznámila, že zahájí zkoušky svých elektrobusů. Doposud přitom firma elektrobusy ve své nabídce neměla a jediným modelem, zasahujícím částečně do oblasti elektromobility, byl plug-in hybridní autobus, jenž ovšem rovněž momentálně teprve prochází dlouhodobými testy.

Scania představila svůj elektrobus poněkud nezvykle. Tiskovou zprávou o tom, že zahájí ostré zkoušky trojice těchto vozidel, jež mají být postavena na platformě modelu Scania Citywide LF. (foto: Scania)

Z tiskové zprávy společnosti Scania je zřejmé, že nové elektrobusy budou postaveny na platformě městského modelu Scania Citywide LF a budou využívat provedení baterií a elektrické výzbroje uzpůsobené pro příležitostné nabíjení (Opportunity Charging). Předpokládá se, že doba nabíjení by měla činit cca 10 minut. Zkoušky v ostrém provozu by měly být zahájeny na konci roku 2017 ve švédském městě Östersund. Dodány pro ně mají být celkem tři elektrobusy, které na počátku roku 2019 doplní další trojice. „Östersund je se svými studenými zimami a mírným létem ideální lokalitou pro testování v ostrém provozu,“ uvedla Anna Carmo e Silva, šéfka sekce Scania Buses and Coaches.

Pro elektrobusy musejí být v Östersundu vybudovány nové nabíjecí stanice, a to na obou konečných vybrané linky, která má celkovou délku 14 km. Interval na lince je 15 minut a denně projedou její trasu autobusy celkem 100x. Östersund by rád do roku 2030 měl veškerou městskou dopravu nezávislou na fosilních palivech.

Nové elektrobusy bude provozovat společnost Nettbuss. Na zkušebním provozu se pak vedle společnosti Scania a tohoto provozovatele bude podílet také město Östersund, region Jämtland a dodavatel elektrické energie, kterým je společnost Jämtkraft.

Žádné další podrobnosti k provedení svých elektrobusů ovšem Scania nesdělila. Na bližší technické údaje si tedy budeme muset ještě počkat.

 

Podobné články