Menu

První tramvaj pro Lucemburk zahájila zkušební jízdy

Tramvaj CAF urbos 3 pro Lucemburk. (zdroj: LUXTRAM)
Tramvaj CAF urbos 3 pro Lucemburk. (zdroj: LUXTRAM)
Stáhnout PDF
Nezařazené
20. 01. 2017 10:45
Redakce
1 minuta čtení

Návrat tramvají do hlavního města Lucemburského velkovévodství se nezadržitelně blíží. Provoz, jehož otevření se očekává již na podzim letošního roku, vyhlíží dodání nových vozidel. Ta by měla na základě vítězství ve výběrovém řízení z května 2015 dodat španělská společnost CAF. První z celkem 21 objednaných vozů CAF Urbos 3 (opci je pak možné využít na dalších až 10 vozidel) zahájil už zkušební jízdy.

Tramvaj CAF urbos 3 pro Lucemburk. (zdroj: LUXTRAM)

Testy se ale neodehrávají v Lucemburku, kam by měla první tramvaj zamířit až v průběhu února 2017, ale ve španělském závodě společnosti CAF v Zaragoze. Práce na výrobě tohoto vozu začaly v březnu 2016 a momentálně se v Zaragoze nacházejí ještě další dva vozy pro Lucemburk, které jsou ve stádiu finální montáže.

Tramvaje pro Lucemburk jsou dlouhé 45 m, 2,65 m široké a vysoké 3,6 m. Pojmout by měly až 300 cestujících. Jejich hodnota činí cca 83 mil. €. Pro první etapu by mělo být dodáno 9 vozů, zbylých 12 bude následovat do roku 2021, kdy by měla být dokončena celá první linka o délce 16,2 km. Z této délky budou necelé 4 kilometry (3,6 km) bez trolejového vedení a tramvaje zde budou používat baterií. Více jsme o projektu tramvají v Lucemburku psali v tomto příspěvku.

Podobné články