Menu

Obojživelný autobus MAN v Hamburku

Například v americkém Bostonu patří obojživelné autobusy mezi nejznámnější atrakce. V Německu se však takové vozidlo nachází jediné. (foto: MAN Truck & Bus)
Například v americkém Bostonu patří obojživelné autobusy mezi nejznámnější atrakce. V Německu se však takové vozidlo nachází jediné. (foto: MAN Truck & Bus)
Stáhnout PDF
Nezařazené
01. 09. 2016 16:06
Redakce
1 minuta čtení

Hamburk je bohatší o novou atrakci: Turisté jezdí na okružní vyhlídkové jízdy městem po souši i po vodě s pomocí prvního obojživelného autobusu v Německu s názvem Hafencity Riverbus.

Například v americkém Bostonu patří obojživelné autobusy mezi nejznámnější atrakce. V Německu se však takové vozidlo nachází jediné. (foto: MAN Truck & Bus)

Je to loď? Nebo je to autobus? Když se člověk na nový Hafencity Riverbus podívá, je to trošku od obojího. Hodí se tak úplně perfektně k přístavnímu městu na Labi, kde velká část pamětihodností leží v těsné blízkosti anebo přímo ve vodě. Tak spojuje tato nejnovější atrakce okružní jízdu městem s vyhlídkovou jízdou přístavem. 

Na souši jede jako normální linkový autobus, dokonce je vybaven tlačítky zastavení na přání. A to nikoliv z důvodu, že by zastavoval ve stanicích, ale protože to bylo vyžadováno při registraci autobusu jako mimořádného vozidla. Jako vlastník prvního obojživelného autobusu v Německu musel Fred Franken v mnoha směrech absolvovat pionýrskou práci. Proto také trvala realizace od první myšlenky až po hotový autobus celé čtyři roky. Největší výzvu představovala registrace autobusu. Obojživelná vozidla nejsou v německé dopravní legislativě zohledněna.

Neobvyklý vzhled plovacího autobusu je výsledkem práce maďarského karosáře, který vůz postavil na podvozku MAN. (foto: MAN Truck & Bus)

„Nápad uskutečnit takový projekt jsem měl již před 18 lety“, vypráví Franken, kvalifikovaný obchodník v oblasti lodní dopravy a uznávaný autobusový nadšenec. „Tehdy jsem viděl podobnou atrakci v Singapuru a hned mi bylo jasné, že něco takového musí bezpodmínečně přijít do Hamburku.“

Pod vodotěsnou schránkou se skrývá podvozek nákladního vozidla MAN, nástavbu dodal maďarský výrobce. S další výzvou se Riverbus setkává při údržbě. „Nejedná se ani o autobus, ani o loď, neexistují zatím žádná srovnatelná vozidla. Získat a rychle v případě potřeby opravit nějaký díl, to si vyžaduje vysokou úroveň technických znalostí dílenského personálu,“ vysvětluje Mike Vannauer, vedoucí prodeje autobusů regionu Nord ve společnosti MAN Truck & Bus Deutschland GmbH. Jako vystudovanému námořníkovi se mu pochopitelně u tohoto speciálního vozidla zrychluje tep. Servisní péče je vozidlu zajištěna prostřednictvím střediska MAN Servicebetrieb Moorfleet.     

První obojživelný vůz je určen pro vyhlídkové jízdy na Labi a po městě. (foto: MAN Truck & Bus)

Další výzvu aktuálně představuje skutečnost, že Riverbus je k dispozici pro údržbové a servisní zásahy maximálně jeden den v týdnu. Neboť odezva na okružní jízdy je obrovská: „V prvních dvou měsících našeho podnikání jsme již přepravili více než 6 000 osob. Kromě obyvatel Hamburku rovněž mnoho zahraničních hostů“, raduje se Fred Franken z toho, že byl jeho nápad tak dobře přijat. Zpozorněla rovněž i další města. A tak již existuje poptávka po pěti až sedmi dalších obojživelných autobusech.   

TZ MAN Truck & Bus

Podobné články