Menu

Autobus vylovený z Dunaje bude k vidění na Tramwaytagu

Autobus Gräf Steyr ev. č. 8084 se dne 1. 8. 1976 zřítil společně s dalšími vozidly do Dunaje, když se pod ním propadl most Reichsbrücke. (zdroj: Wikipedia.org)
Autobus Gräf Steyr ev. č. 8084 se dne 1. 8. 1976 zřítil společně s dalšími vozidly do Dunaje, když se pod ním propadl most Reichsbrücke. (zdroj: Wikipedia.org)
Stáhnout PDF
Nezařazené
31. 08. 2016 07:50
Redakce
1 minuta čtení

Zářijová sobota dne 10. 9. 2016 se stane tradičně možností pro fanoušky veřejné dopravy navštívit zázemí provozu vídeňského dopravního podniku Wiener Linien. Jak uvádí tisková zpráva pražské Zahraniční kanceláře města Vídně, bude město tento den patřit šotoušům, tedy fanouškům MHD.

Autobus Gräf Steyr ev. č. 8084 se dne 1. 8. 1976 zřítil společně s dalšími vozidly do Dunaje, když se pod ním propadl most Reichsbrücke. (zdroj: Wikipedia.org)

Tradiční Tramwaytag se koná ve Vídni každoročně již od roku 1985. Ačkoli název akce svádí ke spojení pouze s tramvajovým provozem, je akce spojována i s ostatními druhy městské dopravy. Letošní ročník je například propojen s oslavami 55 let autobusových garáží Raxstraße. Zde bude pro návštěvníky připraven zdarma den otevřených dveří včetně možnosti prohlídky a fotografování různých typů autobusů. Chybět nebudou pochopitelně ani historické vozy. K vidění bude mj. autobus Gräf Steyr typu GU 230/54/59 ev. č. 8084, který je známý jako tzv. Donaubus (tedy Dunajský autobus).

Neobvyklou přezdívku získal autobusů poté, co se dne 1. 8. 1976 zřítil společně s dalšími automobily a jedním minibusem do Dunaje, když se pod ním zcela zbortil most Reichsbrücke přes Dunaj. V autobuse v té době cestoval jen řidič vozidla, který nebyl pádem mostovky společně s vozidlem nijak vážně zraněn a v rámci záchranných prací byl z vozidla v pořádku odvezen. Podobně se podařilo zachránit také samotný autobus, který se mezitím stal symbolem rozpadlého mostu, za jehož pádem stálo hned několik faktorů (zejména zanedbaná údržba). Vůz byl po vylovení z Dunaje opraven a v provozu s cestujícími sloužil až do roku 1989. Poté byl zařazen do muzejních sbírek.

Den otevřených dveří se bude letos konat v garážích Raxstraße. (foto: Wiener Linien, Johannes Zinner)

Kromě historických autobusů se budou moct návštěvníci prostřednictvím filmového dokumentu obeznámit také s dějinami autobusové dopravy ve městě a pro řidiče, kteří vlastní alespoň řidičský průkaz skupiny B, je připravena možnost vyzkoušet si na vlastní kůži řízení autobusu. Omezené množství zážitkových kupónů na svezení s vozidlem bude k dispozici na místě v informačním stánku.

V rámci doprovodného programu nebudou chybět tradičně vystoupení hudební produkce nebo představení lokálních kulinářských specialit. Na své si ve skákacím hradu nebo při skládání obřích puzzle přijdou také děti.

K autobusovým garážím budou cestující svážet historická vozidla. Zvláštní jízdenka na akci platí v den akce od 9:00 do 20:00 a platí na všechny linky veřejné dopravy ve městě. Od září ji lze získat na distribučních místech nebo online na www.wienerliniein.at. Kromě historických spojů bude možné se na místo dopravit také standardními linkami MHD, konkrétně autobusy linek 15A, 66A, 67A a 70A a tramvajemi linek O a 67.

Podrobné informace k Tramwaytagu naleznete v němčině například v tomto přehledném dokumentu.

Podobné články