Menu

Odborníci z DP města Brna pomáhají vybudovat síť MHD v Tádžikistánu

Pohled na město na fotografii z roku 2010. Ve městě Kurgan-Tyube (též psaném jako Qurghonteppa), které leží na jihozápadě Tádžikistánu, dnes žije okolo 100 000 obyvatel. (zdroj: Wikipedia.org)
Pohled na město na fotografii z roku 2010. Ve městě Kurgan-Tyube (též psaném jako Qurghonteppa), které leží na jihozápadě Tádžikistánu, dnes žije okolo 100 000 obyvatel. (zdroj: Wikipedia.org)
Stáhnout PDF
Nezařazené
11. 08. 2016 16:56
Redakce
1 minuta čtení

Odborní pracovníci z dopravního podniku byli osloveni ke spolupráci na projektu, jehož cílem je zřídit městskou hromadnou dopravu v Tádžikistánu. Konkrétně ve městě Kurgan-Tyube a jeho blízkém okolí. „Za DPMB se přímo podílí dva vybraní zástupci, a to samozřejmě s využitím odborných znalostí dalších kolegů. Jsem proto velmi rád, že právě naši zaměstnanci byli k tomuto projektu přizváni,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Pohled na město na fotografii z roku 2010. Ve městě Kurgan-Tyube (též psaném jako Qurghonteppa), které leží na jihozápadě Tádžikistánu, dnes žije okolo 100 000 obyvatel. (zdroj: Wikipedia.org)

Hlavní úloha pracovníků DPMB spočívá v návrhu řešení vozovny, především její kapacity a technického vybavení. „Máme také navrhnout vhodný typ autobusů, který by splnil potřeby místního provozu. V některých případech se musíme vyrovnat dokonce se specifickými požadavky například s vyšetřovnou pro řidiče. Každého před nástupem do služby musí prohlédnout lékař,“ popsal vedoucí technického odboru DPMB Zdeněk Jarolín. Na podobném zahraničním projektu se zaměstnanci Dopravního podniku podílí poprvé. „Samozřejmě se jedná o zajímavou zkušenost, která obohatí a taky zhodnotí dosavadní práci našich lidí,“ upozornil generální ředitel DPMB.

V současné době je projekt v prvotní fázi. V dalším kroku budou Světová a Evropská banka pro obnovu a rozvoj rozhodovat o finanční spoluúčasti.  Následně může začít výstavba. „Vše záleží na posouzení a délce rozhodnutí jednotlivých institucí, ale při optimistickém scénáři by se první autobusy mohly po městě Kurgan-Tyube rozjet do dvou let,“ uzavřel Zdeněk Jarolín vedoucí tohoto zahraničního projektu za DPMB.

Podobné články