Menu

První linka s elektrobusy ve Francii vznikla v Marseille

Elektrobusy Irizar I2e na nábřeží v Marseille před předáním do provozu. (foto: Irizar)
Elektrobusy Irizar I2e na nábřeží v Marseille před předáním do provozu. (foto: Irizar)
Stáhnout PDF
Nezařazené
06. 07. 2016 09:59
Redakce
1 minuta čtení

Už měsíc funguje ve francouzském Marseille první autobusová linka v zemi galského kohouta, jež je obsluhována výhradně elektrobusy. Dodávku 6 elektrobusů zajistila na základě vítězství v tendru španělská společnost Irizar.

Elektrobusy Irizar I2e na nábřeží v Marseille před předáním do provozu. (foto: Irizar)

Její zástupci se pak současně s představiteli města účastnili dne 6. 6. 2016 slavnostního předání autobusů do provozu. Irizar dodal do města své elektrobusy typu Irizar I2e. Autobusy o délce 12 m nabízejí kapacitu celkem 77 cestujících (z toho 27 sedících + jedno místo pro invalidní vozík) a jsou řešeny jako dvoudveřové (s dvoukřídlými dveřmi), z nichž ty druhé jsou vybaveny elektricky ovládanou plošinou pro nástup a výstup vozíčkářů.

Elektrobusy jsou nasazovány na linku číslo 82, která je vedena skrze centrum města a je často využívána i turisty. Volba na autobusy od Irizaru padla mj. po dobrých zkušenostech s testovacím provozem předváděcího vozidla Irizar I2e v roce 2015, který trval dva měsíce. Kromě elektrobusů dodal Irizar také veškerou nabíjecí infrastrukturu, která je situována v garážích dopravce RTM.

Všech šest autobusů Irizar I2e na nábřeží v Marseille. (foto: Irizar)

Doplňme, že elektrobusy umožňují dojezd až 240 km, nicméně daní za relativně velký dojezd je malá kapacita vozidel. Během životnosti by každý z elektrobusů měl v porovnání s klasickým dieselovým autobusem snížit uhlíkovou stopu o 800 tun CO2.

Podobné články