Menu

Dálkové autobusy mají už i rakouské železnice ÖBB

Mercedes-Benz Tourismo ÖBB. (foto: ÖBB)
Mercedes-Benz Tourismo ÖBB. (foto: ÖBB)
Stáhnout PDF
Nezařazené
30. 06. 2016 07:50
Redakce
1 minuta čtení

Nejen Německé dráhy DB mají vlastní flotilu autobusů, jež nasazují na vybrané dálkové relace. Do podnikání v oblasti dálkové autobusové dopravy se pustily nyní i rakouští kolegové ze společnosti ÖBB. Ti spustí své nové autobusové linky pod obchodním jménem Hellö od 14. 7. 2016.

Mercedes-Benz Tourismo ÖBB. (foto: ÖBB)

Pokud plánujete výlet do zahraničí a nevadí vám trávit několik hodin na palubách autobusů, můžete využít služeb rakouských železnic a jejich nových autobusů. Ceny přitom v rámci zavádění nové služby startují už na 15 € (za tuto cenu by měly být spoje dostupné až do konce září). Nemusíte přitom cestovat až do Rakouska, protože hned dvojice větví směřuje také do Prahy. Konkrétně se jedná o spojení Vídeň – Brno – Praha – Drážďany – Berlín a Praha – Budějovice – Linz – Salzburg – Benátky. Většina tras nových autobusů začíná ve Vídni, odkud je možné směřovat například do Frankfurtu, Mnichova, Záhřebu nebo Curychu. Jedna z tras má jako počáteční bod Innsbruck a trojice má výchozí stanici v sousedních státech (konkrétně v Praze a v Mnichově) s tím, že linky přes Rakousko projíždějí do Itálie. Celkem je v nabídce 11 relací. Všechny směřují do zahraničí, přičemž není možné využívat autobusové spoje pro svezení jen po území Rakouska. Vždy je tedy nutné překročit státní hranici.

Spoje lze využít jen pro mezinárodní přepravu. Pozice Brna je na mapě zakreslena poněkud severněji... (zdroj: ÖBB)

Flotila vozového parku je tvořena 28 autobusy Mercedes-Benz Tourismo 17 RHD s motory o výkonu 315 kW a osmistupňovou převodovkou, které nabízejí špičkový komfort. Nechybí pochopitelně toaleta, internet, zásuvky, USB konektory k nabíjení, nabídka občerstvení z automatu atp. Vozidla jsou také vybavena sérií nadstandardních bezpečnostních prvků.  

Výbava autobusů Hellö. (zdroj: Hellö)

Doplňme, že provozování autobusů není pro Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) ničím neznámým. Pod značkou ÖBB-Postbus jsou provozovány regionální autobusové spoje (a MHD ve vybraných městech). Ačkoli název odkazuje na dřívější kooperaci se státní poštou (Postbus = poštovní autobus), je od roku 2003 ÖBB-Postbus ve 100% vlastnictví ÖBB.

Podobné články