Menu

Čínské elektrobusy míří do Francie

BYD na veletrhu Transports Publics. (foto: BYD)
BYD na veletrhu Transports Publics. (foto: BYD)
Stáhnout PDF
Nezařazené
19. 06. 2016 09:50
Redakce
1 minuta čtení

Čínská společnost BYD, která je největším producentem elektrobusů na světě (vyrobila již více než 10 000 vozidel), uzavřela doposud největší kontrakt na nové zájezdové elektrobusy v západní Evropě. Na veletrhu Transports Publics, který hostila Paříž ve dnech 14.–16. 6. 2016, byla podepsána smlouva na dodávku celkem 16 elektrobusů.

BYD na veletrhu Transports Publics. (foto: BYD)

4 vozy odebere dopravce B. E. Green z města Yvelines, který sídlí nedaleko Paříže. Tři objednané elektrobusy odpovídají zájezdovému provedení (BYD Coach), poslední je poté standardní městský 12m elektrobus BYD K9, který můžeme znát i z testování v ČR. Dalších 12 elektrobusů – rovněž v zájezdovém provedení – objednal dopravce The Nedroma Group z městečka Athis Mons (rovněž v blízkosti Paříže).

Mimoto byla podepsána smlouva s dopravcem RATP (provozovatel MHD v Paříži), která počítá se zkušebním provozem jednoho elektrobusu na linkách 21 a 147 pařížské městské dopravy od září 2016 do února 2017, přičemž společnost BYD doufá, že by se mohla následně uplatnit v některém z plánovaných větších tendrů na dodávky elektrobusů. Těch by chtěla mít francouzská metropole do roku 2025 více než 3 500 (80 % vozového parku). Doposud ale není jasné, zda se tento ambiciózní plán (s ohledem na limity elektrobusů) podaří naplnit.

Podobné články