Menu

Přerov přivítal historické autobusy

Na přerovské náměstí právě vjíždí průvod autobusů, které se ve městě prezentovaly v sobotu dne 28. 5. 2016. V čele je možné vidět vůz Škoda 706 RTO MTZ zapůjčený z TM Brno. (foto: Miroslav Halász)
Na přerovské náměstí právě vjíždí průvod autobusů, které se ve městě prezentovaly v sobotu dne 28. 5. 2016. V čele je možné vidět vůz Škoda 706 RTO MTZ zapůjčený z TM Brno. (foto: Miroslav Halász)
Stáhnout PDF
Nezařazené
31. 05. 2016 12:21
Redakce
1 minuta čtení

Na přerovské náměstí právě vjíždí průvod autobusů, které se ve městě prezentovaly v sobotu dne 28. 5. 2016. V čele je možné vidět vůz Škoda 706 RTO MTZ zapůjčený z TM Brno. (foto: Miroslav Halász)

Společnost Arriva Morava uspořádala v sobotu 28. 5. 2016 v Přerově akci k blížícímu se Dni dětí, při níž se v ulicích města objevily také historické autobusy. Připomeňme, že přerovská MHD byla donedávna provozována společností DLS a Arriva Morava místní MHD převzala teprve nedávno v souvislosti s krizí, která v místní MHD nastala. Blíže se problematice přerovské MHD věnujeme v čísle 2/2016, které v těchto dnech míří k předplatitelům a do prodejen.

Jednoduchý nápad na odzkoušení sportovních výkonů mládeže se setkal s velkým úspěchem. (foto: Miroslav Halász)

Centrem Dne dětí bylo autobusové nádraží v Přerově, odkud vyjížděly autobusy na projížďky městem. Program byl koncipován pouze jako odpolední od 13 do 17 hodin a zakončen byla spanilou jízdou městem. Společnost Arriva Morava vlastní dva historické autobusy. Jedním je vůz Karosa ŠL 11 z roku 1976, který do Přerova dojel ze své garáže v Třinci, druhým pak vůz Škoda 706 RTO LUX, který ale na střední Moravu nezavítal, neboť se momentálně podrobuje velmi pečlivé opravě. O legendární „erťák“ ale Přerované a návštěvníci města ochuzeni nebyli. Do města zavítal městský vůz Škoda 706 RTO MTZ z roku 1967 původem z Brna (ev. č. 202), který zapůjčilo Technické muzeum v Brně. Stejná instituce poté zapůjčila do města na Bečvě také další svůj historický exponát, a sice (původem rovněž brněnský) Ikarus 280.08 (ev. č. 2090) z roku 1989.  

Kromě historických vozů představila Arriva také budoucnost veřejné dopravy. Konkrétně měli Přerované možnost svézt se elektrobusem SOR EBN 10,5, který Arriva Morava nasazuje na linku pod vrcholek Pradědu, a dále prvním českým vozem Solaris Urbino 18, jenž svou konfigurací odpovídá provedení Nového Urbina (New Urbino). Tento vůz, o němž jsme na našem webu již psali, je v majetku české odnože Solarisu a momentálně absolvuje předváděcí tour po České republice. V minulém týdnu byl testován právě u společnosti Arriva Morava na běžných linkách přerovské MHD.

Dvojice zástupců modernější a moderní technologie. (foto: Miroslav Halász)

Trasa autobusů vedla z autobusového nádraží přes Předmostí nebo kolem nemocnice zpět na autobusové nádraží. Elektrobus jezdil mezi autobusovým nádražím a areálem garáží, kde projížděl s cestujícími myčkou. Na autobusovém nádraží byl poté připraven program pro děti a nechyběla ani výstava autobusových modelů. Cesta autobusy byla pro děti zdarma, dospělí museli zaplatit symbolických 10 Kč. Zájem předčil očekávání pořadatelů, takže v některých časech byly přidávány i posilové spoje.

Solaris Urbino 18 v provedení Nové Urbino ve společnosti autobusů Karosa ŠL11, Ikarus 280.08 a Škoda 706 RTO na přerovském autobusovém nádraží. (foto: Miroslav Halász)

Přerov se stal po Třinci druhým městem, kde Arriva Morava provozuje městskou dopravu a v němž se firma jakožto stabilní partner a provozovatel MHD obdobným způsobem prezentovala.   

Zájem předčil očekávání pořadatelů. (foto: Miroslav Halász)

Podobné články