Menu

Na majetku DPMB napáchají vandalové každoročně milionové škody

Ilustrační foto: Libor Hinčica
Ilustrační foto: Libor Hinčica
Stáhnout PDF
Nezařazené
14. 03. 2016 13:15
Redakce
1 minuta čtení

Přímo při činu chytil o víkendu řidič tramvaje na lince číslo 8 sprejera. Zadržel ho za pomoci cestujících a předal přivolané policejní hlídce. Právě vandalové na majetku DPMB ročně způsobí milionové škody.

Ilustrační foto: Libor Hinčica

„Jen za uplynulé dva měsíce dosahují škody téměř 600 tisíc korun. V loňském roce se dokonce vyšplhaly k 4,1 milionům. Největší jsou na tramvajích, následují autobusy a trolejbusy. Tyto finance bychom samozřejmě mohli investovat jinam,“ popsal generální ředitel DPMB Miloš Havránek.       

Kromě poškrábaných skel a sedadel způsobují vandalové škody ve velké míře také sprejováním po karoseriích vozidel nebo objektech v majetku DPMB (označníky nebo jízdní řády). Největší riziko je přitom během jízdy a taky na konečných zastávkách. Útoky vandalů nejčastěji směřují na tramvaje typu KT8D5, které jsou obousměrné. Protože jde o dlouhý vůz, řidič má jen malý přehled o tom, co se děje v jeho zadní části. Jako účinný nástroj v boji proti vandalům se DPMB osvědčila instalace kamerového systému do vozidel. Aktuálně jsou kamery se záznamem v 41 tramvajích (29 ve vozech typu Škoda 13T a 12 v typu VarioLF). Další vozy mají kamery bez záznamu.                                                                                  

„Instalace kamer v MHD se ukázala jako nejúčinnější nástroj v boji proti vandalům i proto chceme počet kamer ve vozech zvyšovat, což samozřejmě souvisí i s obnovou vozového parku, “ dodal generální ředitel.                                                                                                           

Během letošního roku se tak vozový pak DPMB rozroste o dalších 20 tramvají typu Škoda 13T a 10 z programu VarioLF. I ty budou vybaveny kamerovým systémem.

TZ DPMB

Podobné články