Menu

ARRIVA vstupuje do provozu příměstské železnice, vyjede i na Slovensko

Jednotka řady 845 dopravce Arriva. (foto: Arriva)
Jednotka řady 845 dopravce Arriva. (foto: Arriva)
Stáhnout PDF
Nezařazené
22. 02. 2016 11:27
Redakce
3 minuty čtení

Arriva vstupuje na železniční trh v České republice. V pondělí 29. února se rozjedou její rychlé spěšné vlaky na trase Praha – Čerčany – Benešov a v sobotu 5. března zahájí provoz na přímé lince Praha – Olomouc – Uherské Hradiště – Trenčín. Dnes ve 12 hodin spustila Arriva e-shop s jízdenkami na www.arriva-vlaky.cz a zveřejnila kompletní ceníky jízdného.

Jednotka řady 845 dopravce Arriva. (foto: Arriva)

„Chceme co nejjednodušší tarif, nabízíme základní jízdné, zpáteční jízdné, slevu pro studenty na ISIC a velmi výrazně zlevněné týdenní a měsíční jízdenky pro pravidelné cesty na benešovské lince,“ říká generální ředitel Arriva Daniel Adamka. „Malé děti a kočárky vozíme zdarma, děti ve věku 6–15 let za polovinu, studenty ve věku 15–26 let se slevou až 40 procent a držitele průkazů ZTP a ZTP/P se slevou 75 procent. Snažili jsme se nabídnout výhodnější ceny, než jaké na těchto trasách doposud platily.“

V e-shopu na webu www.arriva-vlaky.cz si už mohou cestující kupovat jízdenky na první spoje do Benešova i do Trenčína. Jízdenku, která cestujícímu přijde emailem, není třeba tisknout, stačí ji mít v notebooku, tabletu nebo chytrém telefonu. Jízdenky na lince do Benešova jsou na internetu levnější než ve vlaku.

Jednotka disponuje i prostorem na jízdní kola. Během cesty budou mít cestující možnost zakoupit si ve vlaku drobné občerstvení i některé doplňky. (foto: Arriva)

Praha – Benešov

První spěšné vlaky Arrivy vyjedou mezi Prahou a Benešovem v pondělí 29. února 2016. Budou jezdit od pondělí do pátku každé dvě hodiny (s výjimkou dopoledního sedla). V Praze zastaví na hlavním nádraží, ve Vršovicích, Strašnicích a v Hostivaři a dovezou lidi rychle do Mnichovic, Senohrab, Čerčan a Benešova.

Jízdné Praha – Benešov

•          Základní jízdné: 50 Kč jednosměrné, zpáteční 95 Kč

•          Jízdné pro studenty s ISIC kartou (sleva 10 %): 45 Kč jednosměrné, zpáteční 85 Kč

•          Žákovské jízdné (studenti 15–26 let): 30 Kč jednosměrné, zpáteční 57 Kč

•          Jízdní kolo nebo pes:  Jednotná cena 10 Kč

•          Týdenní jízdenka pro pravidelné dojíždění:   200 Kč jednosměrná, 380 zpáteční

V případě týdenní jízdenky cestující platí pouze cenu za čtyři dny a pátý jezdí zdarma.

•          Měsíční jízdenka pro pravidelné dojíždění:    700 Kč jednosměrná, 1330 zpáteční

U měsíční jízdenky platí cestujících pouze cenu za prvních 14 prac. dní, zbytek pracovních dní v daném měsíci jezdí zdarma.

Jednotka řady 845 původně sloužila u Deutsche Bahn. (foto: Arriva)

Akční jízdné na internetu: Základní jízdenky zakoupené pro linku Praha – Benešov jsou na internetu automaticky o 5 Kč levnější. Z této snížené ceny se pak vypočítávají další slevy. Základní jízdné z Benešova do Prahy tak stojí jedním směrem na internetu 45 Kč, zpáteční jízdenka 90 Kč, jízdenka s ISIC kartou na internetu stojí jen 40 Kč.

Jízdenky zakoupené přes internet se na trase Praha – Benešov nevážou na konkrétní sedadlo ani spoj. Cestující může jízdenku využít kdykoliv během dne, na který si ji koupil.

V každém směru vypraví Arriva sedm spojů:

Odjezdy z Prahy do Benešova: 6:02, 8:02, 12:02, 14.02, 16:02, 18:02, 20:02.

Odjezdy z Benešova do Prahy:          5:06, 7:06, 9:06, 13:06, 15:06, 17:06, 19:06.

„Zastavíme ve větších sídlech, která stále ještě nemají s Prahou rychlé vlakové spojení,“ říká ředitel Arriva Vlaky Jiří Nálevka. „V Mnichovicích, Senohrabech a Čerčanech žije obrovské množství lidí, ale pokud chtějí do centra Prahy, musí jet osobním vlakem. Spěšné vlaky tu chybí. Do Čerčan je to z pražského hlavního nádraží dnes osobním vlakem 53 minut, my dopravíme cestující na stejné trase za 41 minut. To je velmi výrazná časová úspora.“

Praha – Trenčín

Mezi Prahou a Trenčínem vypraví Arriva dva víkendové expresy, které těchto 407 km ujedou přibližně za 5 hodin. Z Prahy vyjede expres Arrivy vždy v sobotu ráno v 8:40 a do Trenčína dorazí ve 13:42. Zpět z Trenčína se vydá v neděli odpoledne ve 14:19 a do Prahy přijede v 19:24. Arriva tak vstoupí na český železniční trh svou první mezinárodní dálkovou vlakovou linkou v historii.

Jízdné Praha – Trenčín

•          Základní jízdné: 350 Kč

•          Jízdné pro studenty s ISIC kartou: 315 Kč

•          Žákovské jízdné (studenti 15–26 let): 262 Kč

•          Jízdní kolo nebo pes: Jednotná cena 25 Kč

Jízdné Praha – Uherský Brod

•          Základní jízdné: 290 Kč

•          Jízdné pro studenty s ISIC kartou: 261 Kč

•          Žákovské jízdné (studenti 15–26 let):  217 Kč

•          Jízdní kolo nebo pes:  Jednotná cena 25 Kč

Při on-line nákupu jízdenek na trase Praha – Trenčín bude mít cestující automaticky bezplatně garantováno místo k sezení, konkrétní sedadlo si vybere rovnou v e-shopu. Uvedené ceny jsou jen příkladem z celého tarifu. Kompletní tarif s jízdným do všech stanic na trase je k dispozici na www.arriva-vlaky.cz.

Interiér jednotky řady 845 po modernizaci v Pars nova. (foto: Arriva)

S pětihodinovou jízdní dobou mezi Prahou a Trenčínem bude vlak rychlejší než většina autobusových spojů na této trase.  „Počítám, že největší zájem bude o přímé spojení z Uherského Brodu, Bojkovic, Slavičína nebo Bylnice do Prahy,“ říká ředitel Arriva vlaky Jiří Nálevka. „Právě z těchto míst neexistuje žádné expresní přímé spojení s hlavním městem. Buď musíte přestupovat, nebo využít často zastavující rychlíky z Luhačovic. Zajímavý bude i Trenčín. Žádný přímý vlak z Prahy nebo Olomouce do Trenčína nejezdí.”

V úseku mezi Prahou a Starým Městem bodou vlaky Arrivy doplňovat nabídku ČD a soukromých dopravců Leo Epxress a RegioJet. Pro obsluhu má zatím Arriva k dispozici pouze jedinou motorovou jednotku řady 845 (ex Deutsche Bahn řada 628). Tato jednotka bude přes pracovní dny sloužit na lince do Benešova a o víknedu stihne obsloužit úsek do Trenčína. Předpokládá se však, že vozový park se brzy rozšíří.

TZ Arriva

Podobné články