Menu

Belgický VanHool dodá vodíkové autobusy do Rotterdamu

Vodíkový autobus VanHool A330FC. (foto: VanHool)
Vodíkový autobus VanHool A330FC. (foto: VanHool)
Stáhnout PDF
Nezařazené
25. 02. 2016 13:02
Redakce
1 minuta čtení

Společnost VanHool, nezávislý belgický výrobce autobusů a průmyslových vozidel, jehož historie se začala psát v roce 1947, byl vybrán jako dodavatel dvou nových autobusů pro nizozemský Rotterdam. To by samo o sobě nebylo v tomto regionu až tak zajímavé, nicméně nové autobusy mají být uzpůsobeny pro pohon na palivové články.     

Vodíkový autobus VanHool A330FC. (foto: VanHool)

Autobusy na vodík představují podle některých lidí budoucnost, náklady na vývoj i provoz vozidel jsou ale stále enormní, takže ve světě se o příliš rozšířený dopravní prostředek nejedná. VanHool patří mezi ty výrobce, kteří se této technologii věnují dlouhodobě, a to na evropském i americkém trhu, kde je firma rovněž aktivní. Pro evropský trh je určen pouze jeden model, a sice VanHool A330FC, který je řešen jako třínápravové nízkopodlažní vozidlo o délce 13 155 mm. Jeho výroba byla zahájena již v roce 2007 a doposud bylo prodáno jen několik kusů těchto vodíkových autobusů. Dva nové autobusy pro Rotterdam by měly být dodány v létě 2017.  

Vodíkové autobusy budou financovány skrze projekt 3Emotion, který je spolufinancován EU, přičemž vedoucím projektu je právě VanHool.

Podobné články