Menu

Legendární mazačka se vrací po opravě do provozu

Mazací tramvaj se vrátila do ulic Prahy. (foto: DPP)
Mazací tramvaj se vrátila do ulic Prahy. (foto: DPP)
Stáhnout PDF
Nezařazené
19. 12. 2016 18:30
Redakce
1 minuta čtení

V pondělí 19. prosince 2016 byla v 16:00 na tramvajové smyčce na Těšnově slavnostně rozsvícena tzv. mazačka, dnes už legendární mazací tramvaj. Od 11. května probíhala její údržba a dočkala se i několika vylepšení. Nyní tak bude opět pomáhat udržovat tramvajové tratě, ale také bavit své fanoušky na sociálních sítích či na online videu. Nyní s vánoční výzdobou navíc.

Mazací tramvaj se vrátila do ulic Prahy. (foto: DPP)

Tramvaj T3 s evidenčním číslem 5572 – mazačka – získala v Opravně tramvají mezi květnem a prosincem 2016 mj. zesílenou karoserii, povrch plošiny je nyní tvořen nerezovými plechy, byl upraven vchod v prostoru předních dveří, repasovány součásti elektrické výzbroje a závěrem získala mazačka nový lak v původním designu. Vzhledem k velkému rozsahu oprav bylo v jejich průběhu rozhodnuto o rozšíření funkčnosti tohoto speciálního tramvajového vozu a byly provedeny konstrukční úpravy umožňující instalaci kropicí nádrže na zavlažování zatravněných pásů mezi kolejemi.

„Aplikace maziva pomáhá výrazně snížit hluk a opotřebení kol a kolejnic. Mazavka se nám osvědčila a díky rozšíření funkčnosti nám nyní bude pomáhat ještě více. Hned na jaře začneme využívat cisternu a budeme zavlažovat přímo z tramvaje zatravněné pásy, které kryjí některé tratě v Praze,“ uvedl Jan Šurovský, technický ředitel DPP.

Novinkou je nádrž na zavlažování zatravněných úseků. Do Prahy se tak de facto navrací kropicí tramvaje. (foto: DPP)

Mazací tramvaj, pro kterou se vžil zkrácený název mazačka, slouží na pražských tramvajových tratích od ledna 2015. Každý den najede mazačka v průměru přes 200 kilometrů. Tramvaj je kromě kamery vybavena také GPS a WiFi připojením, takže je možné sledovat její aktuální polohu. V její blízkosti je také možné se přes WiFi připojit k internetu.

Mazačku lze také pozorovat na záběrech z online kamery, která má na voze své stálé místo. Záběry mazačky prostřednictvím SLOW TV už čítají přes dva miliony zhlédnutí. Online video z kamery spustil DPP ve spolupráci se společnostmi Netrex a Data Rail Czech Republic a. s. a pořadem Slow TV na portálu Playtvak.cz a je možné ho sledovat na: http://www.dpp.cz/sledujte-putovani-mazaci-tramvaje-prazskymi-ulicemi/.

Tramvaj se vyznačuje také nezvyklou vánoční výzdobou. (foto: DPP) 

„Mazačka se stala trochu nečekaným fenoménem, tak si přejeme, aby přinesla Dopravnímu podniku štěstí i do příštího roku. Říká se přece, že kdo maže, ten jede,“ řekl s úsměvem náměstek primátorky pro dopravu, sport a volný čas Petr Dolínek (ČSSD).

TZ DPP s úpravami redakce

Podobné články