Menu

Škoda Electric se bude podílet na výrobě monorailů

Monorail v San Paulu. (zdroj: Wikipedia.org)
Monorail v San Paulu. (zdroj: Wikipedia.org)
Stáhnout PDF
Nezařazené
11. 11. 2016 07:35
Redakce
1 minuta čtení

Společnost Škoda Electric si v těchto týdnech připsala významný exportní úspěch na zámořském trhu. Plzeňská firma se bude podílet na výrobě nových vozů typu monorail pro městskou hromadnou dopravu v brazilském městě Sao Paulo. Vozidla městské hromadné dopravy typu monorail, která kombinují výhodné vlastnosti vozů tramvaje a metra, jezdí na speciálních mostních konstrukcích situovaných ve výšce nad běžnou městskou infrastrukturou.

Monorail v San Paulu. (zdroj: Wikipedia.org)

„Škoda Electric bude pro monoraily do Sao Paula vyrábět mechanické pohony za více než 100 milionů korun. Zařízení dodáme finálnímu výrobci vozidel, kterým je společnostScomi Engineering se sídlem v Malajsii,“ vysvětluje obchodní ředitel Propulsion & Controls East and Asia Škody Electric Jaromír Hájek. Se společností Scomi Engineering Bhd má plzeňská Škoda od loňského roku podepsánu smlouvu o spolupráci na společném vývoji vozidel pro hromadnou dopravu a lehkých kolejových vozidel. „Potenciál pro další projekty vidíme nejen v Brazílii, ale také v Turecku, Indii, Malajsii, nebo Thajsku,“ doplňuje Jaromír Hájek.  

Vozy se škodováckou výzbrojí budou určené pro novou linku č. 17 v Sao Paulu.  Škoda Electric dodá motory pro celkem deset pětivozových jednotek monorailu, každá z jednotek využívá k pohonu deset motorů.  Výhodou monorailů je nezávislost na ostatní městské dopravě, jezdí tedy automaticky zcela bez řidiče a čím dál více si získávají oblibu ve velkých metropolích, zejména z důvodu vysoké přepravní kapacity blížící se metru, ale s výrazně nižšími pořizovacími náklady.

Pro monoraily do Sao Paula Škoda Electric vyvinula zcela nový typ hliníkového vysokootáčkového trakčního motoru, mezi jehož přednosti patří zejména vysoká účinnost a nízká hmotnost. Součástí dodávky budou i převodovky. „Pohony začneme výrobci předávat v několika fázích počínaje rokem 2017,“ sděluje Jaromír Hájek.

Scomi Engineering Bhd je předním dodavatelem systémů hromadné dopravy. Společnost se v současné době podílí na několika projektech monorailu v Malajsii, Brazílii a Indii. Konkrétně se jedná například o provoz a údržbu první etapy monorail dráhy v indické Bombaji. V Brazílii společnost Scomi Engineering, kromě dodávky vozidel pro monorail Sao Paulo linka 17, chystá také výstavbu výrobního závodu pro další projekty monorailu a ostatních kolejových vozidel. 

TZ Škoda Electric

Podobné články