Menu

Ikarbus dodá do Bělehradu 20 autobusů na podvozku MAN

Výroba nových autobusů pro Bělehrad. (foto: Autobusi.net)
Výroba nových autobusů pro Bělehrad. (foto: Autobusi.net)
Stáhnout PDF
Nezařazené
05. 10. 2016 07:18
Redakce
1 minuta čtení

Srbská společnost Ikarbus, která je významným výrobcem městských autobusů v regionu bývalé Jugoslávie, finišuje dodávku celkem 20 městských nízkopodlažních vozů pro hlavní město Srbska Bělehrad.

Výroba nových autobusů pro Bělehrad. (foto: Autobusi.net)

Autobusy označené jako typ IK-112M vycházejí z konstrukce vlastních nízkopodlažních vozů, které nesou označení IK-112N a které jsou ve výrobním programu společnosti již 10 let. Varianta s písmenem „M“ na konci se však odlišuje podvozkem, který pro autobusy dodává německý MAN Truck & Bus. Konkrétně se jedná o podvozek MAN A22, který využívají i autobusy MAN Lion’s City. Součástí chassis je pochopitelně také motor D2066 o objemu 10,5 litrů s max. výkonem 235 kW. Převodovka pochází od společnosti Voith. Motory plní emisní normu EURO 5.

Ikarbus spolupracuje s výrobcem MAN dlouhodobě zejména v oblasti dodávek motorů. Využití kompletního podvozku pro stavbu vozů je spíše výjimečné. V roce 2012 postavil Ikarbus za využití podvozku MAN A24 první článkový nízkopodlažní autobus, sólo vůz však přišel až v roce 2015. Dva sólo vozy IK-112M na podvozku MAN zamířily k dopravci M&M Trans z města Obrenovac (provozovány jsou však v Bělehradě). Nyní realizovaná zakázka 20 vozů téhož typu pro Bělehrad se však odlišuje v řešení interiéru nebo jednodílným čelním oknem.

Jeden z 20 vozů IK-112M po dokončení ve výrobním závodě Ikarbusu. (foto: Autobusi.net)

Předání autobusů zákazníkovi by mělo být zahájeno v průběhu října 2016. Doplňme, že všechny autobusy jsou vybaveny klimatizací salónu cestujících, elektronickými informačními panely, rampou pro vozíčkáře a kamerovým systémem.

Článek byl zpracován ve spolupráci s informačním portálem Autobusi.net.

 

Podobné články