Menu

Španělsko má svůj „Bus of the Year 2016“ – je jím Solaris Urbino 12 electric

Autobus Solaris Urbino 12 electric na propagačním snímku výrobce. (foto: Solaris Bus & Coach)
Autobus Solaris Urbino 12 electric na propagačním snímku výrobce. (foto: Solaris Bus & Coach)
Stáhnout PDF
Nezařazené
22. 01. 2016 08:50
Redakce
1 minuta čtení

Polský Solaris si již odnesl několik cen za design a inovace u své aktuálně nejnovější generace autobusů známých jako New Urbino. Teď k nim přidá další cenu, která však směřuje více k jednomu konkrétnímu provedení, a sice k 12m elektrobusu. Španělský odborný časopis „Viajeros“ vyhlásil model Solaris Urbino 12 electric autobusem roku Španělska. 

V anglickém přepisu se používá označení „Bus of the Year“, nicméně je nutné říci, že tato soutěž je pouze lokální a nemá nic společného se soutěží udělující stejnojmenný titul, jejíž porota je mezinárodní a jejíž výsledky se tradičně vyhlašují na veletrhu IAA v Hannoveru.

Autobus Solaris Urbino 12 electric na propagačním snímku výrobce. (foto: Solaris Bus & Coach)

Španělé ocenili u autobusu Solaris Urbino 12 electric především jeho provozní spolehlivost a šetrnost k životnímu prostředí. Elektrobus postavený na platformě Nového Urbina byl představen teprve v říjnu 2015 na veletrhu Busworld v Kortrijku. Zkušební jízdy zatím stihl absolvovat v Německu (Hamburg, Hannover), Finsku (Tampere) a Francii (Paříž). Starší provedení vozů (s karoserií III. generace) můžeme nalézt v běžném provozu v Rakousku, Německu, Švédsku a Polsku.

Španělé udělili elektrobusu titul i přesto, že žádný elektrobus ze Solarisu doposud není na Pyrenejském poloostrově provozován. O to více je však zapotřebí si podobného ocenění vážit, neboť na domácím (španělském) trhu figuruje mj. společnost Irizar, která nabízí vlastní řešení elektrobusů (provozovaných například v Barceloně), která však byla ve výsledku předběhnuta právě polským konkurentem.

První elektrobusy Solaris Urbino v článkové verzi (odpovídající ještě III. generaci) by se měly objevit ve Španělsku v letošním roce. Autobusy zde budou dodány pro provoz na vybraných linkách MHD v Barceloně, kde budou dlouhodobě sledovány v rámci projektu UITP ZeEUS, do nějž je z českých provozovatelů začleněna také Plzeň a z výrobců Škoda Electric.

Podobné články