Menu

Drážďany převzaly 20 nových autobusů Mercedes-Benz Citaro G

Přeprava autobusů Mercedes-Benz Citaro do Drážďan. (foto: DVB AG)
Přeprava autobusů Mercedes-Benz Citaro do Drážďan. (foto: DVB AG)
Stáhnout PDF
Nezařazené
16. 01. 2016 08:50
Redakce
1 minuta čtení

Společnost EvoBus předala 20 nových autobusů dopravci DVB AG, jenž provozuje tramvajovou a městskou autobusovou dopravu v Drážďanech. Autobusy jsou součástí většího kontraktu na celkem 40 vozů, který byl rozdělen do několika částí. Vítězem soutěží se staly společnosti EvoBus s modelem Citaro G a MAN s autobusem MAN Lion’s Ciyt GL, tedy s prodlouženou kloubovou verzí o délce 18,75 m. MAN ovšem zatím vozy do Drážďan nepředal – s výjimkou jednoho. Drážďanské dopravní podniky se tak zatím pochlubily alespoň svou flotilou dvaceti nových vozů s trojcípou hvězdou Mercedesu.

Přeprava autobusů Mercedes-Benz Citaro do Drážďan. (foto: DVB AG)

Autobusy by se měly v provozu objevit koncem ledna. Deponovány jsou v garážích v městské části Gruna, jež jsou jedinou provozovnou, kterou DVB AG pro své autobusy využívají. Nové autobusy nahradí ve vozovém parku jak starší článková vozidla, tak několik sólo vozů. Poměr 12m a 18m autobusů se v průběhu posledních let v souvislosti s rostoucím počtem pasažérů v drážďanské MHD mění ve prospěch článkových vozů a sólo vozy jsou již ve výrazné menšině.

Nové autobusy pořídil dopravce ve čtyřdveřovém provedení. Kapacita jednoho vozu je cirka 150 osob. Deset vozů bylo vybaveno převodovkami ZF a deset pak převodovkami Voith. Zajímavostí je, že Drážďany jsou jedním z mála velkých německých operátorů, který u svých autobusů nepoužívá klimatizaci salónu cestujících a stále pouze vyhodnocuje provoz několika dříve dodaných autobusů, které klimatizaci měly (zpravidla šlo o vozy pořízené jako ojeté, které byly vybaveny klimatizací u předešlého provozovatele).

Nové přírůstky flotily DVB AG na dálnici směrem k Drážďanům. (foto: DVB AG)

Připomeňme, že kromě dieselových autobusů provozují Drážďany také početnou flotilu hybridních vozů různých značek a jeden elektrobus, o němž jsme informovali v čísle 4/2015.

Podrobněji se o 40 nových vozech značek Mercedes-Benz a MAN budete moci dočíst v časopise Československý Dopravák č. 1/2016, jehož vydání je plánováno na konec února 2016.  

Podobné články